Obce a mestá majú novú zákonnú povinnosť: oddeliť biologicky rozložiteľný kuchynský odpad od zmesového komunálneho odpadu. Od 1. februára preto pribudnú na určených stojiskách v Malackách nové kontajnery hnedej farby. Budú určené pre fyzické osoby na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad z domácností. Nemôže sa do nich ukladať odpad z podnikateľskej činnosti.
Obyvateľ mesta by mal ukladať biologicky rozložiteľný kuchynský odpad do vlastnej nádoby a podľa vlastného uváženia ich vyniesť do určeného kontajnera.
Zmluvná zberová spoločnosť bude kontajnery pravidelne vyprázdňovať a umývať ich, zároveň zabezpečí aj zhodnotenie vyzbieraného odpadu. Náklady na zber a zhodnotenie sú zahrnuté v poplatku za komunálny odpad.
Milí Malačania, dúfam, že sa do systému všetci aktívne zapojíme. Je to cesta, ako znížiť množstvo zmesového odpadu ukladaného na skládku, čím sa pomôže nášmu životnému prostrediu.
Medzi biologicky rozložiteľný kuchynský odpad patria:
šupy z čistenia zeleniny a ovocia, kávové a čajové zvyšky, vaječné škrupiny, starý chlieb, pečivo a cestoviny, mäsové a mliečne výrobky, zvyšky jedla a kosti, škrupiny z orechov, potraviny po záručnej dobe, neskonzumované zostatky pokrmov a potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu pochádzajúce z kuchýň.
Do biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu nepatria:
Na prevádzkovanie webu a analýzu návštevnosti používame súbory cookies.
Nastavenie cookies
Cookies sú malé súbory, do ktorých webové stránky môžu ukladať informácie o vašej aktivite a preferenciách. Používajú sa napríklad k tomu, aby si webový prehliadač zapamätoval Vaše prihlásenie alebo aby sa uložila Vaša voľba v tomto okne.
Vyberte úroveň cookies, ktorú chcete povoliť
Technické cookies
Technické súbory cookie sú pre prevádzku nevyhnutné a pomáhajú urobiť webové stránky uplatniteľnými tým, že umožňujú základné funkcie, ako je navigácia na stránke a prístup k zabezpečeným oblastiam webovej stránky. Bez týchto súborov cookie nemôže web správne fungovať.
Analytické cookies
Analytické cookies pomáhajú prevádzkovateľovi stránok pochopiť, ako návštevníci stránok stránku používajú, aby mohol stránky optimalizovať a ponúknuť im lepšiu skúsenosť. Všetky dáta sa zbierajú anonymne a nie je možné ich spojiť s konkrétnou osobou.