Na Slovensku ročne vyhodíme približne 83 kg potravín na obyvateľa. Až 78 % tohto odpadu pochádza z domácností. Najčastejšie vyhadzujeme zvyšky uvareného jedla, chlieb, pečivo, ovocie a zeleninu. Od tohto roku sa biologicky rozložiteľný kuchynský odpad vyprodukovaný obyvateľmi Malaciek spracúva v našej novej modernej kompostárni. Na výrobu kvalitného kompostu potrebujeme precízne vytriedený kuchynský odpad, ktorý v meste zbierame do veľkých hnedých kontajnerov.
Apelujeme preto na obyvateľov Malaciek, aby do hnedých kontajnerov s označením nehádzali:
- iné druhy odpadov (papier, plasty, sklo),
- veľké kosti (poškodzujú drtič),
- rastlinný odpad a konáre. Na tento odpad sú určené iné kontajnery, tiež hnedé, avšak zreteľne označené RASTLINNÝ ODPAD.
Ďalšie dôležité pravidlá pri separovaní kuchynského odpadu:
- kompóty treba z pohárov vyliať,
- potraviny po záručnej dobe treba vyliať z kelímkov, prípadne vybaliť z plastových či papierových obalov.
Prioritou však je znižovanie množstva vyhodeného odpadu. Ako? Môžeme zmeniť spôsob stravovania. Môžeme sa zamyslieť, či nekupujeme priveľa zbytočností, z ktorých vzniká zbytočný odpad. Je to dôležité obzvlášť dnes, keď sa u nás už reálne začína prejavovať klimatická zmena.
Uhlíkovú stopu znižujeme aj tým, že odpad sa už nevozí na spracovanie do vzdialených zariadení, ale spracúva sa tu, priamo v mieste vzniku. Kompostáreň už funguje v skúšobnej prevádzke, aby sa nastavila technológia. Verejnosť však stále odovzdáva zelený odpad na zbernom dvore na Hlbokej.
-jch-/-lp-, foto: archív
Záhoráci vycestujú do Považskej Bystrice
Hádzanári tímu HC Záhoráci vstúpili do novej extraligovej sezóny domácou prehrou 33:39. Na prvý…
Malacky po výhre v Pezinku čaká v pohári záhorácke derby
Futbalisti FC Žolík Malacky bez problémov postúpili už do 3. kola Slovnaft Cupu. Na pôde…