10. 4. 2024
Veľká výzva pre všetkých: znižovať množstvo potravinového odpadu

Na Slovensku ročne vyhodíme približne 83 kg potravín  na obyvateľa.  Až 78 % tohto odpadu pochádza z domácností. Najčastejšie vyhadzujeme zvyšky uvareného jedla, chlieb, pečivo, ovocie a zeleninu.  Od tohto roku sa biologicky rozložiteľný kuchynský odpad vyprodukovaný obyvateľmi Malaciek spracúva v našej novej modernej kompostárni. Na výrobu kvalitného kompostu potrebujeme precízne vytriedený kuchynský odpad, ktorý v meste zbierame do veľkých hnedých kontajnerov.

            Apelujeme preto na obyvateľov Malaciek, aby do hnedých kontajnerov s označením nehádzali:

  • iné druhy odpadov (papier, plasty, sklo),
  • veľké kosti (poškodzujú drtič),
  • rastlinný odpad a konáre.  Na tento odpad sú určené iné kontajnery, tiež hnedé, avšak zreteľne označené RASTLINNÝ ODPAD.

Ďalšie dôležité pravidlá pri separovaní kuchynského odpadu:

  • kompóty treba z pohárov vyliať,
  • potraviny po záručnej dobe treba vyliať z kelímkov, prípadne vybaliť z plastových či papierových obalov.

            Prioritou však je znižovanie množstva vyhodeného odpadu. Ako? Môžeme zmeniť spôsob stravovania. Môžeme sa zamyslieť, či nekupujeme priveľa zbytočností, z ktorých vzniká zbytočný odpad. Je to dôležité obzvlášť dnes, keď sa u nás už reálne začína prejavovať klimatická zmena.

            Uhlíkovú stopu znižujeme aj tým, že odpad sa už nevozí na spracovanie do vzdialených zariadení, ale spracúva sa tu, priamo v mieste vzniku. Kompostáreň už funguje v skúšobnej prevádzke, aby sa nastavila technológia. Verejnosť však stále odovzdáva zelený odpad na zbernom dvore na Hlbokej.

-jch-/-lp-, foto: archív

Ďalšie
Šport
Voľný čas
Školstvo
11. 7. 2025
Prenájom telocvične v gymnáziu

Gymnázium, Ul. 1. mája 8, Malacky, vyhlasuje verejnú obchodnú súťaž na prenájom telocvične. Ďalšie…

Zobraziť celý článok
Doprava
Rozvoj
11. 7. 2025
Garáž v centre mesta bude spoplatnená

Verejná podzemná garáž pod Námestím uSeverínka vcentre Malaciek prechádza zmenami. Jednotlivé…

Zobraziť celý článok