10. 7. 2013
So zmrzlinami a zákuskami buďte v lete opatrní

V jednej z malackých cukrární našli hygienici nevyhovujúcu vzorku cukrárskeho výrobku. Nachádzali sa v nej koagulázo pozitívne stafylokoky. Tie môžu vyvolať žalúdočné problémy či infekcie kože a slizníc, ale tiež otravu krvi. Sú veľmi odolné voči antibiotikám a priebeh ochorenia môže byť horší ako pri salmonelóze. „Koagulázo pozitívne stafylokoky sa vyskytujú na hnisajúcich ranách na koži a do potravinárskeho výrobku sa môžu dostať napríklad aj tak, že pracovník s takouto ranou na ruke nepoužil pri práci rukavice,“ uviedla malacká mikrobiologička, ktorá si neželala byť menovaná.  

Zmrzlina, zákusky, vajcia, majonéza či ľadové kocky. Tieto a ďalšie potraviny môžu byť v lete rizikové a lekári a hygienici už tradične vždy pred letom vyzývajú ľudí na opatrnosť. Hygienici zároveň v lete vykonávajú intenzívnejšiu kontrolu takýchto potravín. Najnovšie si posvietili na zákusky.

Úrad verejného zdravotníctva SR vykonal koncom mája a začiatkom júna mimoriadnu kontrolu zameranú na dodržiavanie hygienických požiadaviek v cukrárskych výrobniach a v cukrárňach. Teraz výsledky kontroly zverejnil. V zozname prevádzok, v ktorých zistili nedostatky, je aj malacká Cukráreň Hviezda na Hviezdoslavovej ulici. Vo vzorke cukrárskeho výrobku tam hygienici našli koagulázo pozitívne stafylokoky.

Na kontrolu sme sa spýtali Jany Pilnej z Cukrárne Hviezda: „Z desiatich vzoriek jedna bola pozitívna na stafylokoka. Následne všetky pracovníčky museli ísť na výtery nosa a hrdla. Jedna z pracovníčok bola pozitívna, našli jej nález v nose. Teraz, kým sa neprelieči, nemôže nastúpiť do práce. Uvedená skutočnosť nás veľmi mrzí, ale pracovníčka ani len netušila, že je pozitívna na stafylokoka.  Za osem rokov podnikania v potravinách a dvanásť rokov v cukrárni je toto prvá negatívna vec, ktorá sa nám stala, a aj to kvôli zamestnancovi, ktorý o tom ani netušil.“

Hygienici skontrolovali v termíne od 29. 5. do 7. 6. spolu 527 prevádzok cukrárskych výrobní a cukrární na celom Slovensku. Nedostatky zistili v 154 z nich. Medzi najčastejšie sa vyskytujúce nedostatky patrí predaj zákuskov a zmrzliny po uplynutí dátumu spotreby, nedostatočné označovanie obalov zmrzlín a uchovávanie porcovacieho náradia na zmrzlinu v stojatej vode. Vyskytlo sa tiež nedodržiavanie zásad osobnej hygieny zamestnancov či nedostatočná prevádzková hygiena.

Hygienici tiež zistili, že niektorí cukrári používajú na výrobu zákuskov suroviny po dátume spotreby, a tiež nemonitorujú teploty v chladiacich a mraziacich zariadeniach. Na niektorých obaloch cukrárskych výrobkov a zmrzlín chýbalo dostatočné označenie takzvaných éčiek. Pri niektorých totiž má byť uvedená doplnková informácia pre spotrebiteľa, ako napríklad: „Môže mať nepriaznivé účinky na činnosť a pozornosť detí.“

Spolu hygienici odobrali a laboratórne vyšetrili 622 vzoriek cukrárskych výrobkov a zmrzliny. Z toho nevyhovelo 30 vzoriek cukrárskych výrobkov z dôvodu takéhoto zistenia: nadlimitný počet koliformných baktérií a koagulázopozitívnych stafylokokov, zvýšený počet kvasiniek a plesní a 1 vzorka pre prítomnosť Bacillus cereus. Zároveň nevyhovelo 43 vzoriek zmrzliny – zistené bolo prekročenie počtov koliformných baktérií, kvasiniek, plesní a Enterobactericeae.

Za zistené nedostatky bolo pri kontrolách uložených spolu 107 blokových pokút v celkovej sume 4 390 €. Začatých bolo 21 správnych konaní vo veci uloženia pokuty, predpokladaná suma je 7 815 €.

Podrobnú správu o výsledkoch mimoriadnej kontroly si môžete prečítať TU

– text: M. Janotová, zdroj: www.uvzsr.sk, foto: ilustračná/internet – 

Ďalšie
Šport
Kultúra
Sociálna oblasť
Ekonomika
Oznamy
8. 1. 2025
Môžu sa podávať žiadosti o dotáciu z rozpočtu mesta na rok 2025

Môžu sa podávať žiadosti odotáciu zrozpočtu mesta na rok 2025 Mesto Malacky podľa Všeobecne…

Zobraziť celý článok
Životné prostredie
7. 1. 2025
Vianočné stromy opäť dostanú nový život

Keď vám váš živý vianočný stromček doslúži, odložte ho na niektoré zkontajnerových stojísk v meste…

Zobraziť celý článok