20. 12. 2021
Plastové fľaše a plechovky sa budú zálohovať
S dátumom 1. január prichádza dôležitá zmena v odpadoch a recyklácii. Plechovky a plastové fľaše sa budú zálohovať. Každý z nás, ktorý si v nich kúpi nápoj, si priplatí 15 centov, a keď ich naspäť prinesie do obchodu, zálohu dostane späť. Rovnaký systém už poznáme pri sklenených sirupových alebo pivových fľašiach. 

Zálohovateľné obaly na nápoje budú označené  logom recyklácie (šípky tvoriace kruh) a písmenom Z (zálohovanie). Zálohovanie však nebude automaticky fungovať pri všetkých plastových fľašiach a plechovkách. Platiť to bude len na tie s príslušným označením. 
Výrobcovia nápojov môžu ešte do konca januára 2022 plniť nápoje do starých obalov a obchody ich budú môcť predávať až do konca júna 2022. Fľaše a plechovky bez loga treba – tak ako doteraz – separovať do žltých kontajnerov na plasty. 
Cieľom Slovenska je do roku 2025 vyzbierať najmenej 90 % plastových a kovových jednorazových obalov od nápojov. Skúsenosti z iných krajín hovoria, že sa to dá dosiahnuť iba cez zálohovanie. Pre porovnanie: separovaním odpadu, ktoré funguje dnes, sa darí vyzbierať iba okolo 60 % plastových a kovových obalov na nápoje.

Text: J. Chválová, Ľ. Pilzová, obrázok: minzp.sk




Zálohovanie PET fliaš a plechoviek 
  • Je zbytočné zbierať ich doma už teraz, pretože budú mať špeciálne označenie.
  • Obaly sa budú vracať do odberného automatu, tzv. zálohomatu. V menších potravinách sa budú odovzdávať napríklad pri pokladni. 
  • Výška zálohy je jednotná: za každú plastovú fľašu alebo plechovku zaplatíme 15 centov.
  • Ak vám zálohomat fľašu alebo plechovku nezoberie, nehádžte ju na zem,  ale dajte ju do plastového odpadu.  
  • Vracaním zálohovaných obalov odbremeníme našu prírodu o množstvo odpadu.


Ďalšie
Oznamy
1. 2. 2023
Plán činnosti vo vojenskom obvode na mesiac február 2023

ilustr. foto: www.mod.gov.sk Kompletné info na www.mosr.sk

Zobraziť celý článok
Šport
30. 1. 2023
Záhoráci s výborným vstupom do druhej časti sezóny

            Hádzanári Stupavy a …

Zobraziť celý článok