18. 10. 2024
Nové parkourové ihrisko v centre mesta

Pred časom sme informovali o projekte novovznikajúceho parkourového ihriska v centre nášho mesta. Dnes sa stáva realitou. Pôvodný zámer vytvoriť ihrisko v lokalite Domky sa zmenil a ihrisko napokon vzniklo pod nadjazdom v susedstve skejtparku. Na projekte spoločne spolupracovali Občianske združenie Pohybovňa a mesto Malacky. Výstavbu a vznik ihriska podporilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR sumou 50-tisíc eur.

             Parkour je cvičenie, ktoré by sme mohli nazvať aj umením. Alebo by sme mohli povedať, že ide o umenie pohybu. Atlét sa na svojej ceste z jedného do druhého bodu snaží prekonať prekážky, na čo používa rôzne techniky preskokov, dopadov. Jeho úlohou je presunúť sa efektívne, hravo a hlavne bezpečne. Je nutné zdôrazniť, že nové parkourové ihrisko v Malackách nie je detské ihrisko na nie je určené pre malé deti. Parkourové ihrisko je určené na špecializované cvičenie a je vhodné od ôsmich rokov (vstup pre mladšie deti nie je povolený ani v sprievode rodiča). Súčasťou ihriska budú aj informačné tabule s históriou športu, metodikou ako bezpečne trénovať a s pravidlami spojenými s filozofiou parkouru.

            „Vďaka projektu vznikol priestor na vonkajšie aktivity pre viac ako 200 detí z klubu Pohybovňa a obrovské množstvo ďalších detí, ktoré vďaka tomuto ihrisku objavia nový šport. Komunita dlho hľadala práve takéto miesto,“ hovorí tréner a zakladateľ Pohybovne Stanislav Pálka. Najväčšou výhodou ihriska je jeho modulovateľnosť. Môže byť demontované a opäť využité a poskladané na inom mieste a v inom kreatívnom zložení.

            S. Pálka: „Ďakujeme mestu a všetkým jeho zástupcom, ktorí participovali na tom, aby sme sa dnes mohli tešiť z tohto nového krásneho miesta. Mesto sa postaralo o vytvorenie priestoru, prípravu terénu, zatrávnenie aj odvedenie dažďovej vody z ihriska. Jeho pracovníci s nami ochotne konzultovali a pomáhali pri neustálych zmenách, ktoré so sebou tento špecifický projekt priniesol. Ešte raz veľká vďaka.“

          Filozofia parkouru vychádza z rešpektu a pomoci, pričom jedno pravidlo hovorí „leave no trace“, čo znamená „nezanechaj stopu“. Preto ak by sa niekto obával zvýšeného vandalizmu či znečistenia verejného priestranstva, strach mať nemusí. Parkouristi sú zvyknutí upratovať svoje tréningové miesta aj okolie. Je to zároveň tichý šport (umenie), ktoré sa dištancuje od hluku a vandalizmu. Viceprimátor Milan Ondrovič: „Sme presvedčení, že investície do športovej infraštruktúry a voľnočasových aktivít prispievajú k zvyšovaniu kvality života občanov. Tento projekt je dôkazom záväzku mesta k poskytovaniu kvalitných, prístupných a zdravých aktivít pre všetkých jeho obyvateľov.“

Text: N. Jánošová, foto: J. Hargaš

Ďalšie
Práca
Oznamy
18. 10. 2024
Materská škola hľadá upratovačku

Materská škola Malacky hľadá zamestnanca na pracovnú pozíciu s názvom: upratovačka. Písomnú…

Zobraziť celý článok
Šport
18. 10. 2024
Dohrávka s Interom žiadne body nepriniesla

Futbalisti FC Žolík Malacky prehrali v dohrávanom zápase 7. kola 3. ligy západ 1:3 s Interom…

Zobraziť celý článok