25. 9. 2024
Festival je sviatok a sviatok je radosť

…to sú slová principála nášho ochotníckeho divadelného súboru Divadlo na hambálku Vlada Zeteka. V uplynulých dňoch (14. – 20. septembra) usporiadali malackí divadelníci už po šestnásty raz festival Zejdeme sa na hambálku. Malačania tak mali, po bohatom programe Kultúrneho leta, opäť možnosť zažiť množstvo zábavy.

          Možnosť vidieť za týždeň toľko divadelných predstavení pre dospelé i detské publikum v interiéri aj exteriéri, vrátane divadelného jarmoku s koncertom, musí potešiť každého milovníka umenia v našom meste. Okrem 19 predstavení sa konali aj ďalšie sprievodné podujatia. Niektoré vystúpenia sa v tomto ročníku odohrávali vonku na novom Námestí u Severínka. Plány mierne zmenilo daždivé počasie, ktoré trápilo Malacky práve v úvode festivalu. Hambáljarmok sa kvôli dažďu z nádvoria kaštieľa presťahoval do Spoločenského domu a Divadlo DISK z Prahy kvôli povodniam nepricestovalo.

          V utorok nás však už všetkých potešilo slnko a príjemné počasie trvalo až do konca týždňa. Vďaka tomu sa v podvečerných hodinách na námestí predstavovali pouliční umelci. Madam Bicykloutka bavila svojimi rekvizitami z bicykla – bábky či prskavky, z úst chrlila oheň… Na ďalší deň sme ju už videli na chodúľoch ako šaša. Deťom vytvárala bubliny, ktoré hádam nikdy neomrzia. Ďalší podvečer sme videli vystúpenie Šaška Kraka z Iglova a v piatok večer aj veselú svetelnú šou.

          Festival ponúkol zábavu, ale aj vážne témy. Témy, ktoré hýbu spoločnosťou. Vlado Zetek: „Osobne preferujem brať aj vážne témy s humorom a nadhľadom, divák to vtedy ľahšie a uvoľnenejšie prijme a uzná, že mnohé z toho, čo sa v tejto krajine odohráva, je vskutku na smiech. Len keby z toho nebolo tak do plaču. Divadlo je tu na to, aby bolo zrkadlom žitia v spoločnosti. Darmo sa ten, kto sa v ňom pokrivený nájde, zlostí.“

          Spomenieme niektoré z vystúpení, ktoré organizátori pripravili pre malacké publikum. Ešte v úvode festivalu sa s deťmi zabávalo Divadlo JAJA, ktoré pozvalo drobcov do svojho interaktívneho predstavenia Cesta okolo sveta. Známi herci Milo Kráľ s Barborou Švidraňovou odohrali s hudobníkmi komorný koncert ako Milo Kráľ Band. Túlavé divadlo je stálicou malackého divadelného festivalu, a tak Jakub Nvota so svojim ansámblom nemohli chýbať. Predstavili sa s hrou Rómeo, Júlia a vírus. Lokálny rozmer podujatia zvýraznili talenty z našej Základnej umeleckej školy v Malackách v troch predstaveniach pre verejnosť. Ale bavili aj školákov, pretože súčasťou festivalu boli aj organizované predstavenia pre mládežníkov. Organizátori pozvali zabaviť sa aj tých úplne najmenších – batoliatka. Pre nich zahralo predstavenie Divadlo FÍ.

          To, čo bez debaty nemohlo na festivale chýbať, bolo predstavenie domácich divadelníkov. Divadlo na hambálku zahralo svoju najnovšiu inscenáciu Chrobák v hlave, ktorá je divákom dobre známa aj z iných divadiel. Obľube sa  teší aj naše záhorácke spracovanie. Cikánsky boxer – príbeh o skutočnom človeku, o boxerovi, ktorý vyhral majstrovstvá Nemecka, ale kvôli svojej rase a útlaku vtedajšieho režimu mu bol titul odobraný, je aktuálny aj dnes. Český herec Filip Teller ho zahral aj pre verejnosť, aj pre starších školákov. Skvelou hereckou bodkou festivalu bolo predstavenie Sobášny list v podaní Teatra Wüstenrot, v ktorom hrá aj naša rodáčka Soňa Norisová v manželskom páre s Martinom Mňahončákom. Dvojité úlohy si popri nich zahrali a majstrovsky rýchle prevleky predviedli o generáciu mladší herci Dominika Žiaranová a David Hartl.

          Festival Zejdeme sa na hambálku je autorským dielom všetkých z Divadla na hambálku. A ako povedal V. Zetek, je pre nich a pre nás všetkých sviatkom, za čo vyjadrujeme organizátorom úprimné poďakovanie. Poďakovanie z úst V. Zeteka tlmočíme aj my: „Sme vďační všetkým, ktorí navštevujú divadelný festival, pretože divadlo a diváci – to sú spojené nádoby. Neviem o žiadnom okresnom meste v našom kraji, ktoré by niečo podobné ponúkalo. A viem len o málo mestách na Slovensku, kde niečo podobné existuje. Ďakujeme všetkým podporovateľom festivalu: Fondu na podporu umenia, Mestu Malacky a nášmu zriaďovateľovi Mestskému centru kultúry v Malackách. Nech žije divadelný festival Zejdeme sa na hambálku 2025, už teraz sa na vás všetkých tešíme!“

Text a foto: N. Jánošová

Ďalšie
Práca
Oznamy
26. 9. 2024
Materská škola hľadá učiteľku/učiteľa

Materská škola Malacky hľadá zamestnanca na pracovnú pozíciu s názvom: učiteľ/ka materskej školy. …

Zobraziť celý článok
Šport
26. 9. 2024
Malačania boli blízko k obrovskej senzácii, po fantastickom vyrovnaní padli v…

Futbalisti FC Žolík Malacky v stredu v 3. kole Slovnaft Cupu čelili mužstvu z najvyššej súťaže…

Zobraziť celý článok