28. 8. 2024
Rebecca Slezáková reprezentuje na MS v atletike do 20 rokov

Naša najúspešnejšia atlétka, slovenská juniorská jednotka v disciplínach 100 m prekážok, 400 m prekážok a v sedemboji odletela spolu s celou slovenskou výpravou na majstrovstvá sveta do 20 rokov. Šampionát sa koná v peruánskej Lime práve v týchto dňoch, 27. – 31. augusta.

            Multitalentovaná a všestranná 19-ročná pretekárka AC Malacky sa ako jediná spomedzi deviatich atlétov zo Slovenska predstaví v dvoch disciplínach: v prekážkových behoch na 100 a 400 m. V oboch je semifinalistkou z juniorských majstrovstiev Európy v atletike (Jeruzalem 2023) a zo všetkých nominovaných Slovákov má najvyššie postavenie (ranking) v tohtoročných juniorských svetových tabuľkách. Na „dlhých prekážkach“ jej v redukovanom poradí patrí 21. priečka, v rebríčku na 100 m prekážok je na 31. mieste.

            Na majstrovstvá sveta v atletike do 20 rokov, ktoré sú doposiaľ jej najväčšou výzvou, sa kvalifikovala vďaka splneniu výkonnostných limitov stanovených World Ahletics. Na 100 m prekážok (limit 14,20 s) sa jej v tomto roku podarilo pokoriť hranicu účastníckeho limitu až 9-krát a na 400 m prekážok splnila Entry Standard 1:01,00 m 4-krát.

            Tréner Petr Filip: „Ak vychádzame z jej aktuálneho postavenia vo svetovom rebríčku, základným cieľom v behu na 400 m prekážok bude postup z rozbehov do 24-členného semifinále a v behu na 100 m prekážok sa bude Rebecca usilovať o čo najlepšie umiestnenie. Ak by sa v niektorej z disciplín podaril aj osobný rekord, čo závisí nielen od jej aktuálnej športovej formy a výkonnosti, ale aj od počasia (sila a smer vetra, teplota a vlhkosť vzduchu) a ostatných okolností (aklimatizácia na prostredie, adaptácia na časový posun, stupeň únavy a iné), budeme spokojní.

            Úvodný štart čaká Rebeccu v stredu 28. augusta o 16.10 nášho času v rámci rozbehov na 400 m prekážok a vo štvrtok 29. augusta o 16.25 nášho času bude štartovať v rozbehoch na 100 m prekážok. Držíme jej palce!

            Do budúceho čísla Malackého hlasu pripravujeme veľký rozhovor s Rebeccou a jej trénerom P. Filipom.

Text: N. Jánošová, foto: S. Maléter, archív PF

Ďalšie
Školstvo
30. 8. 2024
Začiatok nového školského roka v malackých základných školách

Vpondelok 2. septembra sa opäť po letných prázdninách zaplnia školy po celom Slovensku. Štyri…

Zobraziť celý článok
Šport
28. 8. 2024
Záhoráci idú do novej sezóny s obrovskou zmenou! Čaká ich aj nový formát

Už sa pomaly stáva tradíciou, že v Malackách a Stupave sa vďaka klubu HC Záhoráci hrá najlepšia…

Zobraziť celý článok