17. 7. 2024
Cyklotrasy: otázky verejnosti (3)

Náš seriál o pravidlách cestnej premávky na cyklotrasách a v ich okolí pokračuje ďalším dielom. Znovu sa venujeme niektorým otázkam verejnosti i konkrétnym situáciám, ktoré môžu na cyklotrasách v meste nastať.

Cyklista ide po ceste, hoci vedľa cesty pre autá vedie súbežne cyklotrasa

            Toto je jedna z vecí, ktorá vodičov (a nielen v našom meste) hnevá azda najviac. Prečo ide cyklista po ceste, keď súbežne s cestou vedie cyklotrasa? Môžeme sa pýtať na motiváciu cyklistu. Ak napríklad mesto nepozná, alebo iba mestom prechádza, môže sa stať, že cyklotrasu nevyužije. Zákon sa však na motiváciu cyklistu nepýta a hovorí celkom jasne: bicykel primárne patrí na cestu/pruh/trasu pre cyklistov. Po nej sa jazdí vpravo. Kde cestička pre cyklistov nie je alebo nie je zjazdná, jazdí sa pri pravom okraji vozovky.

            Tzv. „galuskári“, teda cyklisti na športových cestných bicykloch s nízkoprofilovými pneumatikami dobre vedia, že jazdiť po cyklotrase s rozbitým povrchom nie je len nepríjemné, ale často až nebezpečné. Lenže cyklotrasy v Malackách sú nové a majú hladký povrch, takže možnosť (výhovorka), ktorú zákon teoreticky pripúšťa – nezjazdná cyklotrasa – u nás nepripadá do úvahy.

Cyklista so psom na cyklotrase

            Mať psa so sebou na cyklovýlete nie je neobvyklé. Na to slúžia rôzne košíky či vozíky. Cyklista však nesmie počas jazdy viesť psa a ani iné zviera, rovnako nesmie viesť ručný vozík a nemôže jazdiť ani bez držania riadidiel. Toto neplatí len na cyklotrase, ale všeobecne: na ceste či v obytnej zóne, skrátka všade. 

Cyklisti jazdiaci vedľa seba

            Cyklisti nemôžu po ceste jazdiť dvaja vedľa seba. Porušujú tým predpisy. Vieme však, že tí, čo sa cyklistike venujú a pretekajú, často počas tréningov jazdia vedľa seba. I keď je to porušenie predpisov, má to logiku – zvyšujú svoju bezpečnosť tým, že nútia vodičov motorových vozidiel spomaliť a poskytnúť im viac priestoru. Okrem toho, zároveň tým skracujú „pelotón“ a uľahčujú vodičom predbiehanie skupiny cyklistov. Názory na tieto situácie sa však rôznia. Zákon to nedovoľuje, avšak vodič nie je tým, kto si má od iných vynucovať dodržiavanie zákona. Na to nezabúdajte.

            I keď cyklisti nemôžu jazdiť vedľa seba, existuje jedna výnimka: jazda dvoch cyklistov vedľa seba je dovolená na cyklotrase. Pravda, môžu tak ísť iba v prípade, že neobmedzujú a neohrozujú ostatných cyklistov.

Dvaja cyklisti v družnom rozhovore tlačia bicykle na cyklotrase

            V tomto prípade je to celkom jasné:  osoba, ktorá tlačí bicykel, je podľa zákona chodcom. A chodec nemôže ísť po cyklotrase. Logicky z toho vyplýva, že osoba tlačiaca bicykel na cyklotrase, z nej má zísť.

            Takéto zovšeobecnenie však neberie do úvahy rôzne situácie, ktoré môžu nastať. Je logické, že ak cyklista zíde z bicykla na bratislavskej hrádzi, ktorá je zároveň cyklotrasou a bicykel tlačí, lebo má napríklad defekt, stáva sa síce chodcom, no nikto od tejto osoby nemôže žiadať, aby zišla z vyvýšenej spevnenej cyklotrasy do vysokej trávy do jarku a tlačila bicykel tam. Ak skrátka nemá inú prijateľnú alternatívu, je to pochopiteľné.

            Iné je to v meste na cyklotrase, vedľa ktorej je z jednej strany chodník a z druhej strany cesta. Ak ňou prechádzajú dvaja cyklisti, ktorí nemajú poruchu na bicykloch, len sa potrebujú porozprávať, porušujú predpisy. Je to podobné, ako keby dvaja vodiči zastavili na ceste, stiahli okienka a rozprávali by sa, čím by blokovali premávku.

Rozdielne pravidlá prednosti na Radlinského a Pezinskej

            V minulom čísle sme písali o cyklotrase na Radlinského, kde má na každej križovatke prednosť cyklista. Stačí však prejsť za železničné priecestie, kde cyklotrasa pokračuje na Pezinskej. Táto staršia cyklotrasa okrem iného zohľadňuje aj relatívne úzke a neprehľadné výjazdy z dvorov. Cyklisti tam musia zvýšiť opatrnosť a dať prednosť vozidlám vychádzajúcim z dvorov, či chodcom prechádzajúcim cez cyklotrasu. Netreba však zabúdať ani na pravidlo, ktoré určuje vodičom odbočujúcim z hlavnej cesty doprava do dvorov povinnosť dať prednosť cyklistom na ceste a aj cyklistom jazdiacim po cyklotrase súbežnej k ceste.

            Vo všeobecnosti platí, že vodiči odbočujúci vpravo by pred odbočením mali sledovať situáciu po svojej pravej ruke, vrátane sledovania pravého spätného zrkadla. Cyklisti totiž môžu podľa predpisov obiehať vozidlá aj vpravo. Nevidieť cyklistu a skrížiť mu cestu, či len oňho zavadiť časťou automobilu, môže mať fatálne dôsledky. Stalo sa to napríklad nedávno v Bratislave, keď cyklista obiehal nákladné vozidlo sprava, pričom vodič pri odbočovaní vpravo cyklistu zachytil a prešlo zadným kolesom. Cyklista na následky zranení zomrel.

Tak ako v minulých vydaniach, aj teraz opakovane vyzývame na opatrnosť a vzájomnú ohľaduplnosť všetkých účastníkov premávky, teda chodcov, cyklistov i motoristov.

Text a foto: J. Hargaš

ČO SA SMIE NA CYKLOTRASE

  • Jazdiť na bicykli či na inom dopravnom prostriedku s kolieskami.
  • Jazdiť na dopravnom prostriedku s pomocným motorčekom, ak má maximálnu rýchlosť 25 km/h.
  • Jazdiť vo dvojici vedľa seba, ak tým neobmedzujem iných (rýchlejších alebo protiidúcich cyklistov).
  • Jazdiť v skupine za sebou.
  • Jazdiť s doplnkovým vozíkom či detským bicyklom, ktorý je pripevnený ku konštrukcii bicykla.

ČO SA NESMIE NA CYKLOTRASE

  • Chodiť pešo.
  • Kráčať vedľa bicykla (najmä, ak je blízko dostupný chodník).
  • Tlačiť detský kočík.
  • Jazdiť neprimerane rýchlo (na cyklotrasách v meste neodporúčame jazdiť viac než 25-30 km/h).
  • Viesť psa či iné zviera
  • Jazdiť bez držania riadidiel
  • Ísť na bicykli a pritom tlačiť vozík, kočík či iné zariadenie.

ČO SA MUSÍ NA CYKLOTRASE

  • Venovať pozornosť dopravnej situácii okolo seba.
  • Sledovať dopravné značenie.

Ďalšie
Šport
Voľný čas
17. 7. 2024
Klub vodných športov Ocean s kvalifikáciami na majstrovstvá SR

Jarnú časť sezóny ukončil Klub vodných športov Ocean úspešnou kvalifikáciou na majstrovstvá SR…

Zobraziť celý článok
Oznamy
17. 7. 2024
Mestský úrad má v stredu 17. júla skrátené úradné hodiny

Mestský úrad Malacky oznamuje verejnosti, že v stredu 17. júla 2024 budú úradné hodiny do 16.00 h.…

Zobraziť celý článok