4. 7. 2024
Záhoráci majú naozaj na viac, vraví Rudolf Draškovič. O posilách aj o novej hale

Hádzanári spojeného tímu Stupavy a Malaciek Záhoráci majú za sebou extraligovú sezónu, v ktorej si vybojovali prvýkrát postup do play-off. Tam nestačili hneď v prvom kole na obhajcu a neskoršieho finalistu MŠK Považská Bystrica a po nadstavbe o 5. – 8. miesto skončili na 8. priečke. Hráči i tréneri si ešte užívajú dovolenky, no už 10. júla sa im začína letná príprava na novú sezónu. O tom, ako by mala vyzerať budúcnosť Záhorákov, sme sa rozprávali s marketingovým riaditeľom Záhorákov Rudolfom Draškovičom.

V klube skončili Frane Blašković, Anur Burnazovič, Michal Kurka a Dario Maslič. Máte vyhliadnuté náhrady za týchto hráčov, resp. sú to jediné odchody?

Aj keď bol o niektorých našich mladých a talentovaných hráčov záujem z iných klubov, podarilo sa nám ich udržať a do prípravy okrem spomínanej štvorice zapoja všetci hráči minulosezónneho kádra. Samozrejme, máme rozpracované aj posily do novej sezóny, ktoré nahradia týchto hráčov. Do začiatku prípravy, ktorá sa začína 10. júla, by sme mali mať káder v podstate kompletný.

Kde ste potrebovali posilniť?

Vcelku logicky sú to posty, na ktorých prišlo k oslabeniu, a to na pozícii spojky a brankára. Myslíme si, že sa nám podarí tím dobre poskladať. S čím môžeme byť spokojní, je fakt, že máme dostatok hráčov, pre extraligu až nadštandardný počet. Štvrtý rok spolupráce Stupavy s Malackami a s trénerom Bojanom Čiričom prináša očakávanie, že mužstvo bude opäť kvalitatívne napredovať.

Takže môžeme očakávať aj pokračovanie úspešného béčka v 1. lige…

Áno, určite. Prvý tím pokračuje v extralige a béčko po tom, čo suverénne zvíťazilo v 1. lige, bude v tejto súťaži aj naďalej. Béčko máme najmä pre mladých hráčov – odchovancov, aby si zvykli na mužskú hádzanú a boli pripravení pre potreby áčka. Ukazuje sa to ako veľké plus, ak majú naši dorastenci šancu „pričuchnúť“ mužskej hádzanej, čo im následne pomáha pri prechode do extraligového tímu.

Očakávali ste, že rezerva opanuje svoju súťaž?

Keď sa pozrieme do minulosti, tak Strojár Malacky alebo Tatran Stupava vždy hrali v 1. lige o popredné priečky. Tá súťaž má svoju kvalitu, ale my sme už sezónu predtým skončili do 3. miesta a čakal som, že rovnaké umiestnenie uhráme aj v tejto sezóne. Z úspechu sme teda neboli prekvapení. Chlapci makali a poctivo trénovali, k tomu sa pridala skvelá partia, a výsledok sa zákonite dostavil.

Marek Tóth a Jakub Jánoš už majú za sebou štarty v juniorskej reprezentácii, prvý menovaný je už etablovaným hráčom prvého tímu. Evidujete nejaký záujem o ich služby?

Ako som už spomínal, obaja budú pokračovať u Záhorákov aj v budúcej sezóne. Obaja prešli našim dorasteneckým systémom, tri roky boli v spoločnom dorasteneckom mužstve a teraz už budú stabilnými členmi prvého tímu. S Jakubom počítame na pozícii pivota, Marek sa pobije o miesto na krídelnom priestore. Ak budú pokračovať v tréningovom procese s dostatočným úsilím, dostanú svoj priestor.

Máte za sebou najúspešnejšiu sezónu, tréner Čirič však hovoril, že sa pozeráte vyššie. Čo je stropom pre Záhorákov v najbližších rokoch?

S podmienkami, ktoré aktuálne máme a ktoré sa nám podarilo vytvoriť, by sme si samozrejme chceli opäť polepšiť. Aj keď niektoré kluby významne posilňujú, naším hlavným cieľom je najlepšia šestka – s tým, že za výrazný úspech by sme považovali finiš do 4. miesta. Takéto ciele sme si vo vedení aj s trénerom dali a chceme to komunikovať aj fanúšikom. Štvrté miesto závisí od viacerých vecí, ako sú zranenia či forma hráčov.

Asi aj od súpisky ostatných mužstiev…

Áno, liga sa mení. Stačí sa pozrieť, aké osobnosti sa vracajú do extraligy: Tomáš Smetánka a Juraj Briatka do Bojníc, Tomáš Urban a Teodor Paul do Košíc. A aj ďalšie mená v iných kluboch určite ešte prídu. My sa však v prvom rade pozeráme na seba. U nás sa podmienky zlepšujú rok čo rok, očakávame preto, že sa to odrazí aj vo výsledkoch bez ohľadu na to, ako na tom budú ďalšie kluby. Zlepšené podmienky musia ísť ruka v ruke s výsledkami.

Po dokončení novej športovej arény v Malackách budú Záhoráci pokračovať v Maline, alebo sa presťahujú do nového?

Toto je ešte otvorené. Novú arénu by mali sprístupniť začiatkom budúceho roka. Kľúčové bude, akú stratégiu pre novú arénu zvolí mesto. Budeme sa na to musieť pozrieť aj z hľadiska marketingu, pretože Malinu sme niekoľkokrát vypredali, stará hala je pripravená na hádzanú. Otázne je, či bude nová aréna spĺňať požiadavky na extraligu, predovšetkým z kapacitných parametrov. Ak však mesto bude rátať s hádzanou a hala bude spĺňať podmienky, my budeme iba radi. Pre nás je dôležitá kapacita, keďže o hádzanú je veľký záujem, ale nejde len o zápasy. Potrebujeme miesto pre hráčov, pomôcky, administratívu, čo v Maline máme. Zatiaľ však je o tom skoro hovoriť. Nevidíme do budúcnosti, ktoré športy budú kde pôsobiť.

O hádzanú je v Malackách aj v Stupave vysoký záujem divákov. Máte víziu, ako prilákať na tribúny ešte viac ľudí?

Sami sme boli prekvapení z toho, aký nastal záujem fanúšikov. Na začiatku sezóny tomu výrazne pomohli výborné výkony zverencov Bojana Ćirića a samozrejme aj fakt, že hádzaná má historicky výrazné miesto medzi obyvateľmi Malaciek a Stupavy. Sme radi, že ľudia sa naučili chodiť na hádzanú nielen z týchto miest, ale aj okolitých dedín ako Rohožník, Lozorno, Zohor a ďalšie. Už od budúcej sezóny plánujeme okrem športovej stránky vylepšiť aj marketing, teda spraviť hádzanú a sledovanie zápasov v hale pre fanúšikov ešte atraktívnejšími. Našim cieľom je, aby náš fanúšik mal pocit, že vo vzťahu k Záhorákom získava aj ďalšiu pridanú hodnotu. Na tom chceme pracovať v najbližších rokoch. A aj preto prišlo aj vo vedení klubu k reštrukturalizácii. Na pozíciu riaditeľa nastúpil Rasťo Tesár, ja sa už venujem čisto marketingu, rolu športového riaditeľa prebral skúsený tréner Palo Stachovič a financie bude mať pod palcom Tomáš Baláž. O tom, že klub pracuje systémovo, svedčí aj fakt, že sme vo vedení pripravili víziu klubu až do roku 2028. Pevne verím, že na konci tohto obdobia si budeme vedieť povedať, že to bola úspešná a najmä dobre zrealizovaná vízia.


Za rozhovor ďakuje M. Binčík.

Foto: L. Obžerová, zábery z extraligovej sezóny 2023/2024

Ďalšie
Šport
Voľný čas
4. 7. 2024
Víkend plný športu

Počas posledného júnového víkendu Malackám jednoznačne vládol šport. Približne v rovnakom čase sa…

Zobraziť celý článok
Šport
Voľný čas
4. 7. 2024
Vlado Gembeš: spomienky na Korziku

Dlhoročný člen TJ Strojár Malacky Vladimír Gembeš sa práve vrátil z 10-dňovej expedície po…

Zobraziť celý článok