30. 8. 2023
Urgentný príjem v Malackách končí

Vláda Slovenskej republiky schválila zaradenie urgentného príjmu v Nemocnici Bory do pevnej siete poskytovateľov. Toto rozhodnutie znamená koniec urgentu v malackej nemocnici k 31. augustu.

Zrušenie urgentu malackej nemocnici hrozilo už aj v minulosti. Dôvodom boli financie alebo nedostatok lekárov, prípadne kombinácia oboch týchto faktorov. Jeho fungovanie sa niekoľkokrát predlžovalo aj vďaka dotovaniu zo strany Bratislavského samosprávneho kraja. Pred časom sa podarilo presadiť, aby bol urgent v Malackách financovaný zo zdravotného poistenia. Tento rok mal fungovať do 1. februára. Po tomto termíne vláda urgent predĺžila do 31. decembra 2023, avšak spoločnosť Nemocničná, ktorá prevádzkuje malackú nemocnicu, tvrdila, že išlo o jednostranné rozhodnutie štátu bez akejkoľvek konzultácie či rokovania. Ďalším termínom na skončenie urgentu bol 31. máj, avšak napokon sa podarilo dohodnúť dočasné fungovanie urgentu v Malackách do času, kým sa otvorí urgent na Boroch.

„Rozhodnutie vlády o zaradení urgentu Bory do pevnej siete musíme akceptovať. Ďakujeme Bratislavskému samosprávnemu kraju, Univerzitnej nemocnici Bratislava a Nemocnici Bory, že na prechodné obdobie pomohli vykryť služby lekárov na urgente v Malackách. Zároveň apelujeme na kompetentných, aby dôsledne sledovali, či je pridanie jednej sanitky v rámci Rýchlej zdravotnej pomoci pre Záhorie postačujúce,“ skonštatoval.

Ústavná pohotovostná služba, tzv. urgent, prijíma pacientov v čase 22.00 h do 6.00 h s vážnymi ochoreniami, v akútnom a život ohrozujúcom stave stave (napr. dopravné nehody, srdcové príhody, ťažké úrazy).

Po ordinačných hodinách ambulancií v nemocnici Malacky bude zdravotná starostlivosť zabezpečená prostredníctvom internej a chirurgickej príjmovej ambulancie, ako aj ambulantnej pohotovostnej služby (APS). Ambulantná pohotovostná služba pre dospelých, teda tzv. pohotovosť, zostáva v pracovných dňoch 16.00 – 20.00 h a počas víkendov a sviatkov 7.00 – 22.00 h. Pacientov vo vážnom stave v čase od 22.00 h do 6.00 h ošetrí urgent na Boroch.

Na poslednú chvíľu sme dostali informáciu, že hoci urgentný príjem v Malackách končí 31. augusta, urgent na Boroch začne fungovať od 4. septembra. Ani prvé tri septembrové dni by však nemali znamenať „vzduchoprázdno“ pre obyvateľov nášho regiónu, ktorí budú vo vážnych stavoch v čase 22.00 – 6.00 h potrebovať zdravotnú pomoc.  Môžu využiť iný urgent v Bratislave, prípadne si zavolať rýchlu zdravotnú pomoc na čísle 112.

Ľ. Pilzová, ilustr. foto: Medirex, a. s.

Ambulantná pohotovostná služba pre dospelých (tzv. pohotovosť)

PRACOVNÉ DNI 16.00 – 20.00 h

VÍKENDY A SVIATKY 7.00 – 22.00 h

Z diskusie na facebooku mesta

  • „Nie každý má auto. Nejde tu len o Malacky, ale aj okolité obce.“
  • „My máme v Malackách urgent vzdialený 5 minút autom a s malackou nemocnicou sme spokojní.“
  • „Zrušili pôrodnicu pre nie malý okres…zrušili detskú pohotovosť taktiež pre nie malý okres…počúval niekto ľudí vôbec? Čo si o tom myslia? Zaujímal sa o to niekto? Nie…teraz zrušia urgent…znova pre nie malý okres.“ 
  • „Ako obyvateľ Malaciek som smutný, že u nás končí urgent. Myslím, že máme celkom dobre vybavenú nemocnicu. Škoda.“
  • „Nič iné sa ani čakať nedalo.“
Ďalšie
Šport
26. 7. 2024
Záhoráci poznajú plán prípravných zápasov. Súperi sú aj zo zahraničia

Záhoráci Stupava/Malacky už zarezávajú v príprave na novú extraligovú sezónu aj s novými posilami.…

Zobraziť celý článok
Šport
25. 7. 2024
Malačania začali prípravu. V troch stretnutiach jedna výhra

Futbalisti FC Žolík Malacky sa pripravujú na nový ročník, ktorý strávia v 3. lige Západ. V úvodnom…

Zobraziť celý článok