11. 7. 2023
Originálny koniec školského roka v ZUŠ. Absolventi naskúšali muzikál

Absolventi tanečného a literárno-dramatického odboru našej Základnej umeleckej školy sa v júni blysli v muzikálovom predstavení s názvom I have a dream…Tvorkyňami projektu sú pedagogičky Simona Dermeková a Hana Staneková. Pri jeho tvorbe pomáhali aj ďalší pedagógovia a prepojili sa aj všetky odbory ZUŠ-ky.  

            Simona Dermeková nám prezradila viac o tvorbe muzikálu: „Medzi absolventmi som mala 13 hercov a 11 tanečníkov. Pre takýto počet umelcov nie je jednoduché nájsť hru, ktorú by sme mohli naštudovať. Kolegyňa Hanka Staneková z hudobného odboru prišla s nápadom, aby sme pripravili hudobno-divadelné dielo, možno muzikál, na piesne od skupiny ABBA. Dala mi zoznam piesní, ktoré majú s deťmi naskúšané, a ja som začala premýšľať.“

            Viacero námetov, viacero príbehov, no napokon k tvorbe prispela aj zbierka hier od Viliama Klimáčka, konkrétne hra Aupairky o štyroch dievčatách žijúcich v Londýne. „Práve tento príbeh ma inšpiroval k napísaniu scenáru I have a dream, ktorý sa odohráva v New Yorku,“ prezrádza S. Dermeková.

            Skupina Sloveniek pracujúcich v Amerike sa pravidelne stretáva a prežíva spolu svoje každodenné starosti aj radosti. Heďa a Ema tam privítajú spolužiačku zo základnej školy Júliu, ktorá prišla po prijatí do tanečného divadla, avšak tam nesadla hlavnej choreografke Jane, ktorá je pôvodom tiež zo Slovenska. Tá jej znepríjemňuje každý tréning. V ďalšom byte spolu žijú Hana, ktorá je čerstvo po rozchode, prostoreká Aďa, ktorej túžbou je nájsť v Amerike muža, za ktorého by sa vydala, ďalej dogwalkerka Klára, ktorá na objednávku venčí psov, a Linda, staršia žena, ktorá odišla za veľkú mláku kvôli splateniu dlhov po exmanželovi. Na Slovensku nechala svoje dve deti, o ktoré sa starajú jej rodičia. Jej najväčším snom je čo najrýchlejšie zarobiť peniaze a vrátiť sa k svojim deťom. Do príbehu prichádza Renáta, ktorá v Amerike študuje scenáristiku a po nociach tepuje koberce, aby si na štúdium zarobila, a umelkyňa Petra, ktorá sa živí maľbou. Každá z nich sa stretáva s pocitmi menejcennosti, pretože nie sú „domáce”, avšak navzájom sú si veľkou oporou a hnacím motorom. Júlia zmeškala svoju najväčšiu šancu – konkurz do muzikálu Mamma Mia, ktorý režíruje Dionne Jackson. Tá jej však dá šancu a Júlia začne žiť svoj americký sen. Medzičasom sa Linda vracia na Slovensko k svojim deťom, Renáte vydajú scenár… Žiť mimo svojej krajiny nie je vôbec jednoduché, ešte ťažšie je presadiť sa tam a niečo dosiahnuť. A o tom je príbeh I have a dream… Ísť si za svojím snom, podporovať sa navzájom, držať si palce a tešiť sa z úspechov našich blízkych.

            V hre sa objavuje 11 postáv a každá žije svoj príbeh, svoj americký sen. Simona Dermeková: „Skúšanie predstavenia bolo veľmi náročné, do cesty nám prišlo mnoho okolností, chorôb aj prijímačiek na stredné školy. Ale všetko sme zvládli, a to najmä vďaka zodpovednému prístupu študentov. Som na nich hrdá, že napriek ,náloži’, ktorú som pre nich pripravila, to zvládli tak, že celé obecenstvo na konci predstavenia stálo na nohách. Ďakujem.“

Text: N. Jánošová, foto: ZUŠ Malacky

Ďalšie
Šport
26. 7. 2024
Záhoráci poznajú plán prípravných zápasov. Súperi sú aj zo zahraničia

Záhoráci Stupava/Malacky už zarezávajú v príprave na novú extraligovú sezónu aj s novými posilami.…

Zobraziť celý článok
Šport
25. 7. 2024
Malačania začali prípravu. V troch stretnutiach jedna výhra

Futbalisti FC Žolík Malacky sa pripravujú na nový ročník, ktorý strávia v 3. lige Západ. V úvodnom…

Zobraziť celý článok