7. 1. 2013
Vianočné stromčeky na štiepku
Kotolňa na drevnú štiepku funguje v Malackách už šesť rokov a za ten čas pravidelne po Vianociach pomáha mestu a jeho obyvateľom s užitočným využitím stromčekov na výrobu tepla. „Ľudia si už sami privykli nosiť použité stromčeky až priamo k nám, do sídla kotolne,“ povedal Daniel Slašťan, technik biomasy spoločnosti Termming, spol. s r. o., ktorá má svoju pobočku aj v Malackách.

„Spolupracujeme s mestom Malacky tak, že po zvoze stromčekov odložených na stojiskách odpadových nádob, nám ich pracovníci dovážajú priamo do kotolne, alebo na odpadové dvory. Tam ich prichádzame zoštiepkovať a štiepku z nich využijeme na vykurovanie malackých domácností,“ uviedol D. Slašťan.

Samozrejmosťou musí byť, že stromček zostane bez ozdôb, háčikov a trblietavých papierikov. To všetko sú súčasti, ktoré sa spaľovať nesmú. Často však vidíme pri kontajneroch vyhodené ihličnany s papierikmi od saloniek. Čo ak sa taký kus dostane do kotolne. Kto ho odzdobí? „To sa nestane, pretože každý stromček musí niekto prebrať. A kto chce dať stromček zoštiepkovať, musí ho dočista odzdobiť. To platí aj pre stromčeky zo zvozu,“ dodáva D. Slašťan.

T. Búbelová
ilustr. foto: S. Osuský
Ďalšie
Šport
26. 7. 2024
Záhoráci poznajú plán prípravných zápasov. Súperi sú aj zo zahraničia

Záhoráci Stupava/Malacky už zarezávajú v príprave na novú extraligovú sezónu aj s novými posilami.…

Zobraziť celý článok
Šport
25. 7. 2024
Malačania začali prípravu. V troch stretnutiach jedna výhra

Futbalisti FC Žolík Malacky sa pripravujú na nový ročník, ktorý strávia v 3. lige Západ. V úvodnom…

Zobraziť celý článok