19. 9. 2012
Už dnes to vypukne!

Už dnes 19. septembra sa v Malackách začne divadelný sviatok. Reč je o piatom ročníku divadelného festivalu Zejdeme sa na hambálku.

Divadelné zahriatie sa pre hercov i divákov uskutoční už o 10.00 h, kedy Štúdio mladých DNH zahrá predstavenie Radúz a Mahuliena pre školy. Zahrievať sa budú aj členovia LDO ZUŠ, ktorí o 17.00 h v Spoločenskom dome  predstavia hru bratov Čapkovcov – Adam Stvoriteľ. No a slávnostné otvorenie festivalu je naplánované na 19.00 h v Kultúrním domčeku pred hrou Štúdia mladých DNH – Radúz a Mahuliena, ktorá je večer pripravená pre širokú verejnosť.

Festival sa bude konať až do pondelka 24. septembra. Počas týchto dní uvidíte zaujímavé inscenácie, známych i neznámych hercov a tiež sprievodný program.


N. Slobodová


Zejdeme sa na hambálku v číslach


• 2300 divákov navštívilo minuloročný festival Zejdeme sa na hambálku. Počas neho sme mali možnosť vzhliadnuť celkovo až 16 rôznych akcií.
• 14 divadelných súborov sa zíde na piatom ročníku festivalu. Medzi nimi nebudú chýbať profesionálne ani ochotnícke divadlá, pričom sa okrem „dospelákov“ predvedú aj detské a mládežnícke súbory.
• 2 minúty budú mať na prípravu scénky účastníci improvizačnej súťaže Boj o veľký hambál a rovnaký počet minút budú mať aj na jej predvedenie. Do tejto súťaže sa môže prihlásiť každý, kto má odvahu a chuť vyskúšať si divadelné dosky – stačí prísť v sobotu 22. septembra o 21.00 h do Spoločenského domu MCK.
• 2007 – rok, kedy to všetko začalo. Festival Zejdeme sa na hambálku odštartoval nultým ročníkom, ktorý otvorilo predstavenie Ženský zákon v záhoráčtine. Po boku malackých ochotníkov si v ňom vtedy zahrala herečka Mária Kráľovičová.
• 5 rôznych predstavení budú vidieť počas festivalu škôlkari a školáci z malackých škôl, takže deti sa môžu tešiť na kultúrny zážitok počas vyučovania.
• 24. septembra o 19-tej hodine sa bude konať predstavenie súboru Squat. Vďaka tomu môžeme vidieť na živo známe tváre z televíznej obrazovky – Maštalíra, Kobielskeho a Bystrianskeho, ktorí predvedú svoje herecké schopnosti v divadelnej hre Rozhodcovia.
• 6 dní bude tento rok trvať festival, teda z pôvodných štyroch dní sa natiahol na dlhšie časové obdobie, aby sme mali viac času na vychutnanie divadelných predstavení aj sprievodného programu.
• 10 detí a mládežníkov so zdravotným postihnutím si zahrá v inscenácii O zelenej svinke, ktoré režírovali Renáta Biksadská a Mária Vinceková.
• 3 české súbory pricestujú tento rok do Malaciek, aby sa „zešli na hambálku“.
• 16.00 – o tomto čase sa v nedeľu 23. septembra bude v Spoločenskom dome MCK po prvýkrát konať akcia s názvom Veršobranie. Môžeme sa tešiť na stretnutie s najlepšími malackými recitátormi, ktorí nás reprezentovali na celoslovenských súťažiach od roku 1980 až po súčasnosť.
• 4 – celkový počet miest, na ktorých sa bude odohrávať festival. Divadelné predstavenia si môžeme vychutnať v Kultúrním domčeku (kine na Hviezdoslavovej ulici) a v Spoločenskom dome MCK. V Galérii MCK sa bude konať výstava Divadelného ústavu Bratislava – Putovanie do krajiny zázračno. Štvrtým festivalovým miestom bude priestor pred Spoločenským domom MCK, kde sa bude v prípade priaznivého počasia odohrávať sobotňajší výtvarno-divadelný park pre deti.
• 25 € stojí permanentka, ktorá platí na všetky divadelné inscenácie festivalu okrem pondelňajšieho predstavenia Rozhodcovia.
• 21. októbra – dovtedy bude trvať výstava Divadelného ústavu Bratislava Putovanie do krajiny zázračno, ktorá bude v priestoroch Galérie MCK.


Generálnym partnerom piateho ročníka Zejdeme sa na hambálku je HB Reavis. Festival je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Bratislavského samosprávneho kraja. Organizátormi sú Mestské centrum kultúry v Malackách a Divadlo na hambálku.

-ts-

Ďalšie
Šport
26. 7. 2024
Záhoráci poznajú plán prípravných zápasov. Súperi sú aj zo zahraničia

Záhoráci Stupava/Malacky už zarezávajú v príprave na novú extraligovú sezónu aj s novými posilami.…

Zobraziť celý článok
Šport
25. 7. 2024
Malačania začali prípravu. V troch stretnutiach jedna výhra

Futbalisti FC Žolík Malacky sa pripravujú na nový ročník, ktorý strávia v 3. lige Západ. V úvodnom…

Zobraziť celý článok