20. 6. 2012
Pozor na hrčiarku gaštanovú

Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky v Bratislave (ďalej ÚKSÚP) upozorňuje občanov na výskyt nového karanténneho škodlivého organizmu – hrčiarky gaštanovej. Prvýkrát ju na Slovensku identifikovali 24. mája 2012. Hrčiarka gaštanová je vážny škodca gaštana jedlého. Napáda a v krátkom čase likviduje všetky stromy jedlých gaštanov.

Škodca sa k nám dostal v dodávke stromov s Talianska. Časť sa podarilo odborníkom zlikvidovať hneď, časť však bola rozvezená do záhradných centier v celej krajine a hrozí teda rozšírenie škodcu po celom Slovensku. Nahráva mu aj teplé počasie, ktoré urýchli jeho liahnutie.

Zamorenie všetkých jedlých gaštanov v Slovenskej republike by spôsobilo rýchly úhyn všetkých jedlých gaštanov na našom území, čím by sme prišli o jeden zo zaujímavých domácich produktov rastlinnej výroby, ale aj dôležitý prvok tvorby krajiny. Škodca by sa od nás navyše dostal aj do susedných štátov.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka v spolupráci s ÚKSÚP preto vyzývajú občanov, ktorí si od 12. marca 2012 kúpili gaštan jedlý, aby strom okamžite spálili a kontaktovali oblastných fytoinšopektorov ÚKSÚP. Boj proti škodcovi insekticídmi (prípravkami na ochranu rastlín) nie je účinný.

Viac informácií na www.uksup.sk

Ďalšie
Šport
26. 7. 2024
Záhoráci poznajú plán prípravných zápasov. Súperi sú aj zo zahraničia

Záhoráci Stupava/Malacky už zarezávajú v príprave na novú extraligovú sezónu aj s novými posilami.…

Zobraziť celý článok
Šport
25. 7. 2024
Malačania začali prípravu. V troch stretnutiach jedna výhra

Futbalisti FC Žolík Malacky sa pripravujú na nový ročník, ktorý strávia v 3. lige Západ. V úvodnom…

Zobraziť celý článok