19. 7. 2011
Žiadajú odvolať Štefana Šarközyho

Podateľňa Mestského úradu v Malackách v pondelok 18. 7. o 14.00 h prijala žiadosť o bezplatné užívanie verejného priestoru na časti Kláštorného námestia a súčasne písomné oznámenie o konaní verejného zhromaždenia, ktoré zvolávajú občiansky aktivista Alojz Hlina a poslanec MsZ v Malackách Juraj Říha. Stretnutie obyvateľov mesta sa má konať na hlavnom parkovisku pri križovatke na Kláštornom námestí v Malackách 22. 7. v čase od 16.00 do 19.00 h. Mesto vydalo k žiadosti organizátorov súhlasné stanovisko. 

Podľa oznámenia zvolávatelia chcú asi so 150 účastníkmi diskutovať a vyjadriť názor k postoju Štefana Šarközyho z Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity k situácii na Družstevnej ulici v Malackách. Zvolávatelia garantujú priebeh zhromaždenia v súlade so zákonom.

V oficiálnom oznámení mestu sa však nespomína skutočný účel stretnutia, medializovaný v tlači. Ide o otvorený list premiérke SR Ivete Radičovej, ktorý podpísali obaja zvolávatelia. Žiadajú v ňom „zrušenie poverenia pre pána Šarközyho na riešenie situácie s neprispôsobivými občanmi na Družstevnej ul. v Malackách. Pán Šarközy túto úlohu absolútne nezvláda,“ uvádzajú v liste s upozornením, že „situáciu  v Malackách je možné riešiť a návrh riešenia sa už postupne dotvára. Konanie pána Šarközyho však môže celú snahu samosprávy a občianskeho sektoru úplne zmariť.“

Na webstránke občianskej iniciatívy Ľudia pre Malacky sa 18. 7. vyskytla informácia, že zhromaždenie sa uskutoční v prípade, ak premiérka Š. Šarközyho neodvolá: „Žiaľ musíme oznámiť, že v prípade ak  k odvolaniu pána Šarközyho nedôjde, tak v piatok pripravíme protestné zhromaždenie občanov Malaciek a okolia na podporu tejto požiadavky,“ uvádza neuvedený autor článku, ktorý vystupuje z pozície organizátora.

Verejné stretnutie sa uskutoční v čase, keď sú primátor mesta i prednosta mestského úradu na dovolenke v zahraničí. Podľa viceprimátorky mesta Márie Tedlovej je avizované zhromaždenie súkromnou iniciatívou organizátorov.

Len o 40 minút po doručení oznámenia o konaní verejného zhromaždenia na MsÚ tlačová agentúra SITA vydala  stanovisko Úradu splnomocnenca vlády pre rómske problematiky, ktoré deklaruje svoj  „evidentný záujem na riešení pretrvávajúceho problému občianskeho spolužitia na Družstevnej ulici a zlepšení kvality života všetkých obyvateľov mesta Malacky. V danom prípade využil možnosť a zriadil pracovnú skupinu, ktorú vedie zamestnanec Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Štefan Šarközy a jej cieľom je v spolupráci s mestom Malacky riešiť vyhrotený susedský spor v Malackách. Jedným z návrhov pracovnej skupiny je vytvoriť podmienky na to, aby sa s rómskymi rodinami začalo intenzívne pracovať prostredníctvom terénnej sociálnej práce a aj na základe požiadavky jednotlivých rómskych rodín bývajúcich na Družstevnej ulici č. 5440/25 postupne ich umiestniť a sprostredkovať im ubytovanie v niekoľkých etapách do rôznych lokalít mesta a jeho okolia.“.

T. Búbelová

Z monitoringu tlače:
19.07.2011 Stanovisko splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity
19.07.2011 MALACKY: Hlina vyzval premiérku, aby konala voči Šarközymu

 

Ďalšie
Šport
26. 7. 2024
Záhoráci poznajú plán prípravných zápasov. Súperi sú aj zo zahraničia

Záhoráci Stupava/Malacky už zarezávajú v príprave na novú extraligovú sezónu aj s novými posilami.…

Zobraziť celý článok
Šport
25. 7. 2024
Malačania začali prípravu. V troch stretnutiach jedna výhra

Futbalisti FC Žolík Malacky sa pripravujú na nový ročník, ktorý strávia v 3. lige Západ. V úvodnom…

Zobraziť celý článok