25. 2. 2008
V znamení Oscarov

V noci v predvečer jubilejného 80. ročníka odovzdávania cien Americkej filmovej akadémie – Oscar – sa v malackom Kultúrním domečku uskutočnilo nočné premietanie šiestich „československých Oskarových“ filmov. Po krátkom úvode Adriána Hoca o histórii tradície odovzdávania zlatej sošky pustili najznámejší Obchod na korze z roku 1965 s legendárnym Jozefom Krónerom. Premietania sa zúčastnila aj príbuzná herca, ktorá prezradila: „Psa Sekvenca, ktorý vo filme vystupoval, sme mali v Malackách, aby si na neho Jožko pred nakrúcaním zvykol.“ Malačania sa tak dozvedeli, že majú „Oskarového“ psa.

 

Starším bonbónikom boli Menzelove Ostro sledované vlaky (1966). Pred Oskarovým víťazom z roku 1997 – filmom Jana Svěráka Kolja, si diváci pozreli absolventský film Martina Šulíka Staccato, ktorý bol v roku 1987 nominovaný na študentského Oscara. Staccato nahradilo Ropákov, ktorého premietanie by organizátorov (MCK) vyšlo na 400 euro. Po filme Musíme si pomáhať z roku 2000 od Jana Hřebejka sa skončila malacká Oskarová noc krátko po šiestej hodine ráno záverečnými titulkami filmu Ondřeja Trojana Želary. O. Trojan poslal Malačanom na diaľku pozdrav a štedrý bol aj pri dohodovaní zľavy za požičanie filmu.

 

Organizátorov Oskarovej noci prekvapil nízky záujem divákov. Kým počas októbrovej noci v kine bolo predaných 50 permanentiek, teraz to nebolo ani 30. Viac ľudí neprilákali do kina ani kvalitné filmové tituly, ani komfort, ktorý pre ne MCK pripravilo. Bezplatne sa podávala káva a čaj. Počas celej noci bol otvorený bufet, z ktorého rozvoniavali čerstvé pukance.

 

A. Hoc a K. Danihelová prežili ozajstnú Oskarovú noc aj z nedele na pondelok (z 24. na 25. 2.), kedy sa v Los Angeles uskutočnil slávnostný ceremoniál odovzdávania pozlátených Oscarov. V Palace Cinemas v bratislavskom Auparku pozerali priamy prenos z L.A. „Ceremoniál pod dojímavý. Niesol sa v znamení 80. jubilea a bol venovaný všetkým víťazom od roku 1928,“ povedali. Najviac na nich zapôsobila ďakovná reč Češky Markéty Irglovej (19), žijúcej v Anglicku, ktorá získala sošku za najlepšiu filmovú pieseň. “Táto cena je dôležitá pre všetkých nezávislých hudobníkov. Je dôkazom toho, že sny sa môžu splniť. Nebojte sa snívať a dúfať, že nádej nás všetkých spája,” odkázala z pódia česká hudobníčka. Prvého Oscara v histórii vôbec získalo Rakúsko za najlepší neanglicky hovorený film.

Ďalšie
Šport
26. 7. 2024
Záhoráci poznajú plán prípravných zápasov. Súperi sú aj zo zahraničia

Záhoráci Stupava/Malacky už zarezávajú v príprave na novú extraligovú sezónu aj s novými posilami.…

Zobraziť celý článok
Šport
25. 7. 2024
Malačania začali prípravu. V troch stretnutiach jedna výhra

Futbalisti FC Žolík Malacky sa pripravujú na nový ročník, ktorý strávia v 3. lige Západ. V úvodnom…

Zobraziť celý článok