15. 6. 2023
1000 míľ československých bude prechádzať opäť cez Malacky

Už dnes, vo štvrtok 15. júna poobede, bude cez naše mesto prechádzať viac ako sto historických vozidiel z veteránskej rely pravidelnosti známej ako 1000 míľ československých.

Tak ako po minulé roky, aj toho roku budú veterány s posádkami Malackami len prechádzať. Prvý prejazd bude vo štvrtok približne od 15.35 h. Keďže sa rely koná v plnej premávke a účastníkmi sú naozaj staré vrtošivé autá, čas sa môže meniť. Obvykle prichádzajú do mesta s miernym meškaním s tým, že najviac vozidiel prechádza mestom medzi 16.00 až 17.00 h. Prejazd Malackami nie je organizovaný, no nepochybne prechádzajúce vozidlá budú dobre odlíšiteľné od bežných áut nielen vizuálne, ale aj zvukom a čuchom. Autá budú tradične prechádzať v smere od Veľkých Levár do Stupavy po hlavnej ceste mestom cez Záhorácku a Stupavskú ulicu. Ak sa rozhodnete venovať prejazdu veteránov v našom meste svoj čas, odporúčame sledovať autá v centre mesta na lavičkách na Záhoráckej ulici.

Veterány budú mestom prechádzať ešte raz, pri ceste späť z Bratislavy do Prahy v sobotu v skorých ranných hodinách od približne 7.10 h v smere od Stupavy na Veľké Leváre.

Ak by ste si autá chceli pozrieť zblízka, môžete tak urobiť ako obvykle v cieli v Bratislave na Rybnom námestí, kam autá vo štvrtok smerujú z Malaciek. Tentokrát je tu tiež možnosť pozrieť si vozidlá v piatok napoludnie v Stupave, kde budú mať autá prestávku na parkovisku pred Mestským kultúrnym a informačným centrom. Plánovaný príchod prvých vozidiel do Stupavy je od 11.45 h. Ďalšie informácie získate na stránke pretekov tu, alebo na FB stránke tu, prípadne v informáciách o trase pretekov nižšie.

Rely veteránov s rokom výroby do 1939 prevzala názov dnes už legendárnej rely, ktorá sa konala medzi svetovými vojnami. Vtedy však išlo o skutočné preteky najlepších áut, o dôkaz spoľahlivosti a rýchlosti motorových vozidiel. Rely z Prahy do Bratislavy a späť bola veľkou skúškou šoférskej zručnosti, odhodlania posádky a mechanickej odolnosti vozidiel. Skvelá rely však vďaka približujúcej sa svetovej vojne nemala dlhé trvanie a na mnoho rokov zapadla prachom.

Prvý pokus o obnovenie bol v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, no až od roku 2015 sa rely podarilo obnoviť a opäť sa koná každý rok bez ohľadu na počasie, či pandémie. I keď dnes už nejde o rýchlosť, ale o pravidelnosť a výdrž, rely je naďalej veľkou skúškou vytrvalosti posádky i techniky. Viacero vozidiel v hodnote státisícov eur dosahuje vek 100 rokov a odjazdiť s nimi celú trať je veru skutočnou skúškou.

Text a foto: J. Hargaš

Ďalšie
Šport
26. 7. 2024
Záhoráci poznajú plán prípravných zápasov. Súperi sú aj zo zahraničia

Záhoráci Stupava/Malacky už zarezávajú v príprave na novú extraligovú sezónu aj s novými posilami.…

Zobraziť celý článok
Šport
25. 7. 2024
Malačania začali prípravu. V troch stretnutiach jedna výhra

Futbalisti FC Žolík Malacky sa pripravujú na nový ročník, ktorý strávia v 3. lige Západ. V úvodnom…

Zobraziť celý článok