Malacky.sk: Úvodná stránka

Dnes je 10.12.2022. Čas načítania stránky: 19:11:41. Meniny má Radúz.



   





Hlavný hygienik upozornil aj na nedostatky zmrzlinárov na Záhorí (15.07.2013)

Hlavný hygienik upozornil aj na nedostatky zmrzlinárov na Záhorí

Zdroj: Týždenník pre Záhorie, Strana: 2, Autor: INGRID SOCHOROVÁ, Dátum: 15.07.2013

Hygienici skontrolovali prevádzky a odobrali vzorky v Senici, Skalici, Holíči, Čároch a Malackách.

BRATISLAVA. SKALICA. Hygienici koncom mája a začiatkom júna preverili cukrárenské výrobne a cukrárne. Odobrali 622 vzoriek cukrárenských výrobkov a zmrzliny, z toho nevyhovelo 30 vzoriek výrobkov a 43 vzoriek zmrzliny. Ako priblížil Úrad verejného zdravotníctva, v kontrolovaných zmrzlinách bolo zistené prekročenie počtov koliformných baktérií, kvasiniek, plesní a Enterobactericeae.

Najhoršie dopadol Trnavský kraj

Hygienici spolu skontrolovali 527 prevádzok cukrárskych výrobní pri zariadeniach spoločného stravovania a cukrární po celom Slovensku, z toho v Bratislavskom kraji 31 v Trnavskom 51. V Bratislavskom kraji kontrola preukázala nedostatky v 6 prevádzkach, v Trnavskom až v 35. Trnavský kraj dopadol počas mimoriadnej kontroly v rámci Slovenska najhoršie, čomu zodpovedá aj 32 uložených blokových pokút v celkovej sume 1808 eur.

Chýbali najmä informácie pre spotrebiteľa V cukrárni Balkán na Bernolákovej ulici v Holíči nebola pri predaji zmrzliny zabezpečená informácia pre spotrebiteľa o alergénoch, prípadne o obsahu azofarbív s doplnkovou informáciou. Kontrola uložila povinnosť prevádzkovateľom zabezpečiť tieto informácie na viditeľnom mieste.

V cukrárni OKEY v Čároch našli hygienici suroviny po dátume spotreby a chýbali rovnaké informácie pre spotrebiteľa ako v prípade cukrárne Balkán v Holíči. Doplniť ich dostali za povinnosť aj v cukrárni Kotvička v Senici.
Svet zmrzliny na Potočnej ulici v Skalici musel riešiť hneď niekoľko zistených nedostatkov. Kontrole tu nepredložili platné rozhodnutie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva o uvedení priestorov do prevádzky, zistené boli nedostatky v dodržiavaní osobnej hygieny zamestnancov a v ich odbornej spôsobilosti.

Hygienici zistili tiež nedodržanie teplotného, chladiaceho a mraziaceho reťazca, aj keď monitorovacie zariadenia sú k dispozícii, evidencia teplôt sa nevykonávala. Takisto chýbali informácie pre spotrebiteľa o alergénoch, prípadne o obsahu azofarbív. Rovnaké nedostatky ako vo Svete zmrzliny zistili hygienici aj v cukrárni Marco na Námestí slobody v Skalici, kde navyše našli nevhodne uskladnené suroviny a polotovary.

V cukrári Hviezda na Ul. 1. mája v Malackách hygienici zistili jednu nevyhovujúcu vzorku cukrárskeho výrobku, ktorý obsahoval koagulázopozitívne stafylokoky, pričom vykonali opatrenia a stanovili následnú kontrolu.

 

 




Created by OXIDE, s.r.o.