Malacky.sk: Úvodná stránka

Dnes je 10.12.2022. Čas načítania stránky: 10:35:04. Meniny má Radúz.



   





Upozornenie na chybu Tlačiť

So zmrzlinami a zákuskami buďte v lete opatrní (Zverejnené: 10.07.2013)

So zmrzlinami a zákuskami buďte v lete opatrní

V jednej z malackých cukrární našli hygienici nevyhovujúcu vzorku cukrárskeho výrobku. Nachádzali sa v nej koagulázo pozitívne stafylokoky. Tie môžu vyvolať žalúdočné problémy či infekcie kože a slizníc, ale tiež otravu krvi. Sú veľmi odolné voči antibiotikám a priebeh ochorenia môže byť horší ako pri salmonelóze. „Koagulázo pozitívne stafylokoky sa vyskytujú na hnisajúcich ranách na koži a do potravinárskeho výrobku sa môžu dostať napríklad aj tak, že pracovník s takouto ranou na ruke nepoužil pri práci rukavice,“ uviedla malacká mikrobiologička, ktorá si neželala byť menovaná.  

Zmrzlina, zákusky, vajcia, majonéza či ľadové kocky. Tieto a ďalšie potraviny môžu byť v lete rizikové a lekári a hygienici už tradične vždy pred letom vyzývajú ľudí na opatrnosť. Hygienici zároveň v lete vykonávajú intenzívnejšiu kontrolu takýchto potravín. Najnovšie si posvietili na zákusky.

Úrad verejného zdravotníctva SR vykonal koncom mája a začiatkom júna mimoriadnu kontrolu zameranú na dodržiavanie hygienických požiadaviek v cukrárskych výrobniach a v cukrárňach. Teraz výsledky kontroly zverejnil. V zozname prevádzok, v ktorých zistili nedostatky, je aj malacká Cukráreň Hviezda na Hviezdoslavovej ulici. Vo vzorke cukrárskeho výrobku tam hygienici našli koagulázo pozitívne stafylokoky.

Na kontrolu sme sa spýtali Jany Pilnej z Cukrárne Hviezda: „Z desiatich vzoriek jedna bola pozitívna na stafylokoka. Následne všetky pracovníčky museli ísť na výtery nosa a hrdla. Jedna z pracovníčok bola pozitívna, našli jej nález v nose. Teraz, kým sa neprelieči, nemôže nastúpiť do práce. Uvedená skutočnosť nás veľmi mrzí, ale pracovníčka ani len netušila, že je pozitívna na stafylokoka.  Za osem rokov podnikania v potravinách a dvanásť rokov v cukrárni je toto prvá negatívna vec, ktorá sa nám stala, a aj to kvôli zamestnancovi, ktorý o tom ani netušil.“

Hygienici skontrolovali v termíne od 29. 5. do 7. 6. spolu 527 prevádzok cukrárskych výrobní a cukrární na celom Slovensku. Nedostatky zistili v 154 z nich. Medzi najčastejšie sa vyskytujúce nedostatky patrí predaj zákuskov a zmrzliny po uplynutí dátumu spotreby, nedostatočné označovanie obalov zmrzlín a uchovávanie porcovacieho náradia na zmrzlinu v stojatej vode. Vyskytlo sa tiež nedodržiavanie zásad osobnej hygieny zamestnancov či nedostatočná prevádzková hygiena.

Hygienici tiež zistili, že niektorí cukrári používajú na výrobu zákuskov suroviny po dátume spotreby, a tiež nemonitorujú teploty v chladiacich a mraziacich zariadeniach. Na niektorých obaloch cukrárskych výrobkov a zmrzlín chýbalo dostatočné označenie takzvaných éčiek. Pri niektorých totiž má byť uvedená doplnková informácia pre spotrebiteľa, ako napríklad: „Môže mať nepriaznivé účinky na činnosť a pozornosť detí.“

Spolu hygienici odobrali a laboratórne vyšetrili 622 vzoriek cukrárskych výrobkov a zmrzliny. Z toho nevyhovelo 30 vzoriek cukrárskych výrobkov z dôvodu takéhoto zistenia: nadlimitný počet koliformných baktérií a koagulázopozitívnych stafylokokov, zvýšený počet kvasiniek a plesní a 1 vzorka pre prítomnosť Bacillus cereus. Zároveň nevyhovelo 43 vzoriek zmrzliny – zistené bolo prekročenie počtov koliformných baktérií, kvasiniek, plesní a Enterobactericeae.

Za zistené nedostatky bolo pri kontrolách uložených spolu 107 blokových pokút v celkovej sume 4 390 €. Začatých bolo 21 správnych konaní vo veci uloženia pokuty, predpokladaná suma je 7 815 €.

Podrobnú správu o výsledkoch mimoriadnej kontroly si môžete prečítať TU

- text: M. Janotová, zdroj: www.uvzsr.sk, foto: ilustračná/internet - 


Pre pridanie komentára musíte byť zaregistrovaný a prihlásený!


Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár






Created by OXIDE, s.r.o.