Malacky.sk: Úvodná stránka

Dnes je 10.12.2022. Čas načítania stránky: 10:30:19. Meniny má Radúz.



   





Upozornenie na chybu Tlačiť

Top someliér je Malačan (Zverejnené: 28.11.2014)

Top someliér je Malačan
O tom, že v Malackách žije jeden z najlepších someliérov na Slovensku, sme už v Malackom hlase písali pri príležitosti jeho úspechu v iných súťažiach. Tomáš Vyšvader sa však nedávno stal majstrom Slovenska vo svojom odbore, za čo sa mu pripisujú vo svete jeho konkurentov body. Ten, kto ich za tento rok získa najviac, postúpi na majstrovstvá Európy a majstrovstvá sveta. Môže to byť práve on, skúsený ochutnávač kvalitných mokov, ktorý si cibrí svoje skúsenosti ako zamestnanec exkluzívnej tematickej reštaurácie v Modre, ktorá je trikrát za sebou ohodnotená cenou Gurman Awards ako najlepšia na Slovensku.   
 
Aká to bola súťaž, v ktorej ste sa zase tak výrazne blysli?
9. októbra 2014 sa v hoteli Devín v Bratislave konali prvé Majstrovstvá someliérov Slovenska 1961 Art Trophée Sommelier. Súťaž organizovala firma Ilt, spol. s r. o., a Asociácia someliérov Slovenskej republiky (ASSR), na ktoré som bol tak troška dotlačený, ale na konci o to šťastnejší. Ide o súťaž profesionálov, kde sme si mohli preveriť a doplniť  vedomosti o vínach, vínnych odrodách, pestovaní viniča, slovenských a svetových vín a iných ušľachtilých nápojov (whisky, koňakov či destilátov) a o pochutinách (čaje, čokolády). Prezentujeme správny servis a postup pri otváraní vín a, samozrejme, degustujeme víno.

Koľko súťažiacich sa zúčastnilo súťaže a ako sa darilo vám?

Poviem to trochu jednoduchšie. Ja som sa súťaže nezúčastnil, ja som ju vyhral. Bolo nás trinásť. Pre niekoho to je nešťastné číslo, no pre mňa už dlho šťastné. V tejto súťaži nie sú žiadne kategórie. Súťažiaci sú si rovnocenní a podmienkou je len vek 18 rokov. Všetci trinásti sme mali na začiatku písomný test z oblasti someliérstva a vyššie uvedených disciplín. Potom nasledovala anonymná degustácia a opis (farba, vôňa, chuť, ročník, odroda, krajina, teplota podávania, ideálne spojenie s jedlom, vyzrievací potenciál vína) vzorky bieleho a červeného vína. Ďalšou úlohou spárovať víno so syrom, ktorý sme museli pomenovať a vybrať spomedzi troch druhov. Každý zo súťažiacich potom prezentoval servis vína. Po zrátaní bodov z jednotlivých disciplín porota vybrala troch finalistov. Na finálové kolo sme mali každý 20 minút, počas ktorých sme museli zvládnuť päť disciplín: opravu vínnej karty, priradenie vín ku konkrétnym pokrmom, v jednej disciplíne dekantáciu, teda oddelenie depotu (vyzrážaného vínneho kameňa, farbiva a minerálnych látok) od vína do karafy a servis bieleho vína, ďalej slepú degustáciu bieleho a červeného vína, destilátu a na záver pomenovanie troch premietnutých obrázkov.

Znamená pre vás víťazstvo postup na nejakú vyššiu súťaž?
Majstrovstva someliérov SR sa konajú každý rok pod záštitou ASSR a sponzora. Každá súťaž je vynikajúca, pretože nám dáva možnosť porovnať si vedomosti, zručnosti, ale najmä príležitosť stretnúť sa s kolegami z brandže a degustovať spolu vynikajúce moky. Pre mladých alebo budúcich someliérov je to skvelý štart do pracovného života, pretože nikdy nevedia, kto sedí v porote či v publiku, kto si ich tam všimne a ponúkne im prácu. Ako víťaz som si pripísal body do rebríčka slovenských someliérov, ktoré sa na konci roka všetkým zrátajú a dvaja najúspešnejší súťažiaci postúpia na majstrovstvá Európy a majstrovstvá sveta.

Čo pre vás toto skvelé umiestnenie znamená?
Súťaže beriem najmä ako stretnutie s priateľmi po dlhom čase, pretože počas roka nie je toľko príležitostí stretnúť sa. No len čo nám rozdajú test, sme ako športovci - každý bojuje za seba. Z víťazstva sa nadmieru teším a vážim si ho. Venujem ho svojej priateľke Marike, ktorá ma na súťaž dotlačila a povzbudzovala slovami: „Uč sa, uč sa poriadne, nech im to ukážeš!“.

Už sa o súťaži a o vašom umiestnení písalo. Kde?
Finálové kolo bolo verejné a zúčastnili sa na ňom rôzni ľudia aj z médií, predovšetkým však z odvetvia gastronómie. Písal o nás týždenník Trend, časopis Inbar, webové portály zamerané na víno a gastronómiu.

Posúva vás tento úspech niekam v profesionálnom živote?

Všetko ma posúva v profesionálnom živote ďalej - každá otvorená fľaša vína, ktorú môžem ochutnať.

Chystáte sa v blízkej budúcnosti na nejaké ďalšie súťaže?
Pravdupovediac, súťaženie chcem prenechať mladším someliérom a someliérkam, ale neznamená to, že som povedal posledné slovo. Tejto špecializácii sa chcem venovať naďalej, vzdelávať sa, degustovať, objavovať a bádať...

Zhovárala sa: Tatiana Búbelová; Foto: archív T. V.
 

Pre pridanie komentára musíte byť zaregistrovaný a prihlásený!


Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár






Created by OXIDE, s.r.o.